Preskocit navigáciu

Vianoce slovenských vojakov na Balkáne


Vianoce slovenských vojakov na Balkáne

V operácii Európskej únie EUFOR ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny v súčasnosti pôsobí 41 slovenských vojakov (z toho tri ženy) a Slovenská republika je vedúcou krajinou v Koordinačnom centre (LCC) pre styčné a pozorovacie tímy (LOT) tímy na území celej Bosny a Hercegoviny.
Značná časť slovenských vojakov zostáva aj počas vianočných a novoročných sviatkov plniť úlohy operácie na Balkáne. Podľa veliteľov LOT tímov Foča a Višegrad majorov Branislava Krajčíka a Milana Kuzmiaka sa snažia aj na svojich pracoviskách navodiť sviatočnú atmosféru. Vo Foči práve rotmajstri Milan Chovanec a Dušan Šimko zdobili vianočný stromček.
„Kolegyňa nadporučíčka Ľudmila Činčárová nám ešte pred svojim odchodom domov na sviatky stihla upiecť koláčiky. Na štedrý deň samozrejme nebude chýbať ani tradičná slovenská vianočná kapustnica. Každý priloží ruku k dielu a tak na sviatočnom stole budú aj mafiny a manželka jedného z tlmočníkov sľúbila aj balkánsku štrúdľu,“ poznamenáva výkonný poddôstojník LOT Foča nadrotmajster Róbert Hložka. Obdobný priebeh budú mať Vianoce podľa majora Milana Kuzmiaka aj v LOT tíme Višegrad. Tam bude mať ich prípravu pod palcom výkonný poddôstojník nadrotmajster Martin Bardzák. Samozrejme vojaci sú z rôznych oblastí Slovenska a tak prinesú na sviatky aj tradície svojich regiónov. Pre väčšinu z nich to budú prvé Vianoce v zahraničnej operácii v odlúčení od svojich rodín a blízkych.


Vianoce slovenských vojakov na BalkáneVianoce slovenských vojakov na BalkáneVianoce slovenských vojakov na BalkáneVianoce slovenských vojakov na BalkáneVianoce slovenských vojakov na Balkáne 2Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 2Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 2Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 2Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 3Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 3Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 3Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 3Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 4Vianoce slovenských vojakov na Balkáne 4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 23.12.2016
Čítanosť: 7204
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share