Preskocit navigáciu

Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY


Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY

„Robíte dobré menu DUKLE, Banskej Bystrici, rezortu obrany a aj nášmu štátu. Som rád, že máme takých športovcov ako ste vy. Ďakujem vám,“ povedal 15. decembra minister obrany Martin Glváč na vyhodnotení športovca rezortu obrany za rok 2015. Minister M. Glváč, 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš, riaditeľ VŠC DUKLA Richard Galovič a ďalší hostia oceňovali v Banskej Bystrici najlepších juniorov, seniorov aj trénerov a po prvý raz uviedli bývalých najúspešnejších športovcov VŠC do Siene slávy DUKLY.
Medzi juniormi bol najúspešnejší Marko Mirgorodský, majster sveta aj Európy vo vodnom slalome. Mládežníckym trénerom roka sa stal jeho tréner Tomáš Mráz. Marián Jung, majster Európy aj sveta vo vodnom motorizme, bol vyhodnotený ako najlepší senior v neolympijských športoch. Kolektívny výkon roka dosiahli vodní slalomári Alexander Slafkovský a Michal Martikán, dvaja z trojčlennej posádky 3xC1 - zlatí z majstrovstiev sveta aj Európy. Športovkyňou roka sa v rámci rezortu obrany stala zjazdárska slalomárka Veronika Velez Zuzulová za 4. miesto na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní. Za športovca roka 2015 bol v kategórii mužov vyhlásený nadrotmajster Matej Tóth, svetový šampión v chôdzi na 50 kilometrov. Jeho tréner nadporučík Matej Spišiak je najlepším trénerom kategórii seniorov.
Ján Benda, športový lekár, prevzal ocenenie za mimoriadny prínos pre DUKLU. Lekárom vojenských športovcov bol od roku 1974, systematicky ich pripravoval ich aj na vrcholové podujatia, a to až do poslednej olympiády.
Do Siene slávy VŠC Dukla Banská Bystrica uviedli cyklistu Antona Tkáča, futbalistu Františka Kunza, chodca Jozef Pribilinca, trénera džuda Jiřího Syneka, trénera skokanov na lyžiach Miroslava Martináka, trénera chodcov Juraja Benčíka, trénera vodných slalomárov Petra Mráza a trénera atlétov aj bývalého dlhoročného veliteľa DUKLY Ivana Čierneho.
„Športovcom roka DUKLY a rezortu obrany som sa stal po prvý raz, som na to hrdý, no dôležité je povedať, že je to zásluha celého zázemia, začínajúc rodinou cez fyzioterapeutov, trénera, vedenie a ďalší personál DUKLY, až po vedenie rezortu obrany. Všetkým sa chcem poďakovať, vážim si ich dôveru aj podporu,“ povedal Matej Tóth. Riaditeľ DUKLY Richard Galovič ocenil, že „šport dostal najlepší predvianočný darček, nový zákon o športe, ktorý so sebou prináša aj viac financií.“ Dodal: „Po rokoch letargie spúšťame s veľkou podporou ministerstva obrany stredisko vrcholového športu mládeže a okrem iného budeme otvárať biatlonovú strelnicu na Králikoch.“
Minister M. Glváč v závere slávnostného programu zdôraznil, že štadión DUKLY na Štiavničkách napriek rôznym nepravdivým chýrom ostáva v majetku rezortu obrany a že sa podarilo získať vládnu dotáciu o. i. na novú tartanovú dráhu. „Ešte raz vám ďakujem za dobrú prácu a verím, že aj v ďalších rokoch budete mať vždy potrebnú podporu,“ povedal minister.


Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 2Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 2Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 2Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 2Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 3Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 3Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 3Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 3Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 4Športovci rezortu obrany aj Sieň slávy DUKLY 4

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: autor - Dátum: 17.12.2015
Čítanosť: 5689
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share