Preskocit navigáciu

M. Glváč: Nové vozidlá pre vojakov sú našim ďalším splneným záväzkom, že do modernizácie dáme viac peňazí


M. Glváč: Nové vozidlá pre vojakov sú našim ďalším splneným záväzkom, že do modernizácie dáme viac peňazí

Minister obrany SR Martin Glváč dnes vojakom a vojenským policajtom odovzdal nové autá. Celkovo dostali 28 vozidiel Land Rover, 12 vozidiel AKTIS a 15 vozidiel TATRA. V priebehu februára ich ešte doplní ďalších 42 vozidiel Land Rover.

„Je to naplnenie toho, čo sme povedali už na samom začiatku, že chceme dávať viac peňazí do konkrétnych modernizačných projektov,“povedal šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že od nástupu súčasného vedenia sa vozový park už výrazne omladil. Od roku 2012 dostali vojaci už 70 nových Land Roverov, 30 Aktisov a 20 vozidiel Tatra 815.

Minister Glváč zdôraznil, že vozidlá Land Rover, boli opäť nakúpené spôsobom, „aký všetci od rezortu očakávajú“. „Využili sme nákup cez agentúr NATO – NSPA,“ zdôraznil. Zároveň vyzdvihol, že potreba nákupu týchto vozidiel nevyplynula v ozbrojených silách „od stola“. „Pomohli tomu viaceré cvičenia, ktoré sme zorganizovali a vyplynulo z nich, čo kam a na aký účel potrebujeme,“ vysvetlil.

To, že popri avizovanej modernizácii vzdušných síl, sa modernizujú aj pozemné sily, ocenil aj ich veliteľ brigádny generál Ondřej Novosad. „Dodávka tejto techniky je výraznou pomocou pre pozemné sily, pre napĺňanie nášho poslania pripravovať jednotky na obranyschopnosť štátu,“ povedal. Ako ďalej vysvetlil, nové vozidlá sú prioritne určené pre útvary, ktoré sú pripravované do síl vysokej pripravenosti, ďalej sú určené pre budovanie spoločnej bojovej skupiny EÚ krajín V4, ale aj pre napĺňanie záväzkov v rámci domáceho krízového manažmentu. V porovnaní so starými vozidlami UAZ, P-V3S a Tatra 148 je ich výhodou multifunkčnosť, dostupnosť a rýchlosť plnenia úloh.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 29.01.2015
Čítanosť: 7306
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share