Preskocit navigáciu

Predseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil Slovensko


Predseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil Slovensko

Na pozvanie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, dnes Slovenskú republiku navštívil predseda Vojenského výboru Európskej únie, generál Patrick de Rousiers. V rámci návštevy sa generál de Rousiers stretol s náčelníkom generálneho štábu Milanom Maximom. Témami rokovania boli otázky Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie, angažovanie sa Ozbrojených síl SR v operáciách krízového manažmentu a možnostiach spolupráce členských štátov EÚ v oblasti rozvoja spôsobilostí. Generál Patrick de Rousiers bol informovaný aj o stave prípravy spoločnej bojovej skupiny krajín V4, deklarovanej pre využitie v rámci síl rýchlej reakcie EÚ, ktorá má byť v pohotovosti v 1. polroku 2016. Slovensko má zámer v bojovej skupine prevziať úlohu vedúcej krajiny v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO).
„Vybudovanie bojovej skupiny V4 je tak pre vašu, ale aj pre ostatné krajiny Európskej únie mimoriadne dôležité,“ povedal generál Patrick de Rousiers.

Predseda Vojenského výboru EÚ mal po rokovaní s náčelníkom generálneho štábu na pôde ministerstva obrany prednášku. Témou bola Spoločná bezpečnostná a obranná politika Európskej únie v kontexte rokovania Európskej rady v decembri 2013, ktoré zadefinovalo odporúčania na zvýšenie efektívnosti Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, posilnenie rozvoja spôsobilostí a posilnenie európskeho obranného priemyslu. Prednáška generála de Rousiers sa venovala angažovaniu sa Európskej únie v operáciách a misiách Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ a potrebe komplexného prístupu pri riešení krízových situácií pri použití kombinácie existujúcich politických, diplomatických a bezpečnostných nástrojov.
„Spoločná bezpečnosť je prioritným záujmom všetkých európskych krajín,“ povedal predseda Vojenského výboru EÚ na prednáške.

Generál de Rousiers v prednáške spomenul aj otázky strategického partnerstva Európskej únie a NATO. Zdôraznil potrebu vybudovania kvalitnej a inovatívnej priemyselnej základne pre podporu celosvetovo konkurencieschopného európskeho obranného priemyslu.

Počas návštevy Slovenska generál Patrick de Rousiers si pozrie výcvikové centrum Lešť, ktoré svojimi jedinečnými zariadeniami slúži pre výcvik špeciálnych síl. Navštívi aj leteckú základňu Sliač, kde mu bude odprezentovaná schopnosť plnenia úloh Vzdušných síl v rámci integrovanej ochrany vzdušného priestoru Severoatlantickej aliancie NATINAMDS, ako aj letecké simulátory pre výcvik pilotov nadzvukových stíhacích lietadiel MiG-29 a vrtuľníkov Mi-17. Návštevu Slovenskej republiky ukončí predseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers v piatok 27. júna.


Predseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil SlovenskoPredseda Vojenského výboru EÚ generál Patrick de Rousiers navštívil Slovensko

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 26.06.2014
Čítanosť: 6649
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share