Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil Vojenského výboru NATO


Náčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil Vojenského výboru NATO

V dňoch 17. a 18. januára 2024 sa náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko zúčastnil zasadnutia najvyššieho vojenského orgánu NATO, Vojenského výboru. Stretnutie náčelníkov obrany krajín Aliancie bolo organizované v sídle NATO v Bruseli a bolo zamerané predovšetkým na posilnenie účinnosti odstrašenia a obrany NATO prostredníctvom maximalizácie vykonateľnosti nových obranných plánov NATO vytvorených v reakcii na bezprecedentnú vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu.

Týchto dvojdňových rokovaní sa osobne zúčastnili najvyšší vojenskí predstavitelia 31 členských štátov NATO a najvyšší predstavitelia Veliteľstva spojeneckých síl v Európe a Veliteľstva spojeneckých síl pre transformáciu. Význam týchto strategických rokovaní, pripravujúcich pôdu pre júlový Samit NATO vo Washingtone D.C., zvýraznilo aj vystúpenie zástupcu generálneho tajomníka NATO pána Mircea Geoană na otváracom zasadnutí a generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na záverečnom stretnutí na tému riešenia kľúčových priorít a výziev Aliancie v roku 75. výročia založenia NATO.

Významným bodom programu rokovania Vojenského výboru bolo jeho historicky prvé zasadnutie vo formáte Rady NATO – Ukrajina, kde prebehli diskusie o aktuálnej situácii a predovšetkým o pokračujúcej podpore NATO a spojencov Ukrajine. Vytvorenie tohto orgánu bolo schválené na samite vo Vilniuse a je významným medzníkom v približovaní Ukrajiny plnému členstvu v NATO.

Náčelníci obrany krajín Aliancie sa v rámci programu zasadnutia Vojenského výboru nevenovali len bezpečnostnej situácii v Európe, ale aj situácii v Indo-Pacifickom priestore, vplyvu Číny a posilnení dialógu a spolupráce NATO s demokratickými krajinami tejto časti sveta. Program druhého dňa rokovaní bol preto venovaný nielen stretnutiam s predstaviteľmi partnerských krajín zo skupiny „Partner Interoperability Advocacy Group“ (PIAG) z Austrálie, Rakúska, Írska, Nového Zélandu a Švajčiarska, ale predovšetkým rokovaniam s kľúčovými partnermi v Indo-Pacifickom regióne – Austráliou, Japonskom, Kórejskou republikou a Novým Zélandom. Všetky zmienené krajiny majú štatút nečlenských krajín NATO s individuálnymi bezpečnostnými dohodami umožňujúcimi napr. výmenu utajovaných informácií a účasť na výcviku a cvičeniach NATO.



Autor: OS SR , Foto: MO SR - Dátum: 19.01.2024
Čítanosť: 1195
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share